Adana kebab


Nå går snart turen til Tyrkia, så idag lada vi opp med Adana kebab til middag, :))



Oppskrift
500 g kjøttdeig (karbonade egner seg ikke så godt, da det fort blir litt tørt)
Ca 1 dl hakka persille
1 1/2 ts chilipaste
1 ts cuminpulver
1/2 ts chilipulver (adanakebab skal være litt sterkt, men prøv deg frem)
1 ts salt
Rødløk salat
1 rødløk 
1 ts sumac
1 ts sitronsaft
Sumac er ett krydder som er litt syrlig. Fåes kjøpt i tyrkiske butikken.

Bland alt godt, og la den stå kaldt i en times tid. Da trekker den smaker, :)

Lag avlange flate pølser, og stek de under grillen i ca 15 minutter. Snu dem innimellom, så de får farge på begge sider.
Krydderne og chilipaste har jeg kjøpt i tyrkiske butikken.



Gulerotkake


3 egg
3 dl sukker
1 1/2 dl nøytral olje
3 dl mel
1 ts natron
1 ts bakepulver
1-2 ts kanel
4,5 dl revet gulerot

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland derretter inn det tørre, oljen og gulerøttene.
Stek ved 200 grader i ca 30 minutter.

 Ostekrem
50 g smør (romtemp)
200 g philadelfiaost
150 g melis
1ts vaniljesukker

Kjør alt til en glatt krem med miksmaster.


Kos dere!! Denne er saftig og god!! :))

Grovt Brød/rundstykker

Idag var det helt tomt for brød her i huset, vi som "alltid" har brød i fryseren. Så da var det bare å sette igang å bake da, :)

Grovbrød med frø
6 dl lunka vann
1 dl olje
ca 500/600 gram mel
300 gram sammalt fin rug (jeg tok litt grov rug også, men ikke mer enn 300 gram tilsammen)
50 gram linfrø
50 gram sesamfrø
50 gram solsikkefrø
2 pk tørrgjær
1 ts salt

Mål opp alle frøa og det grove melet, bland de og hell over vannet. La dette stå å svelle i ca 10 til 15 minutter. Ha derretter i gjær, olje, salt og litt og litt av melet. Lag en smidig deig. ELT GODT!
La heve til dobbel størrelse, og bak ut hva du ønsker..:)
La de derretter etterheve i ca 30 minutter. Pensl med egg og strø på frø.
Stekes ved 200 grader i ca 25 miutter.



Kanelsnurrer/boller


Hva er vel bedre enn nystekte boller eller kanelsnurrer? Ta med på stranda eller rett og slett litt ekstra kos på regnværsdager, :)

4 dl melk
8 ss flytende smør
1 pk gjær
8 ss sukker
1 ts kardemomme
11 dl mel (begynn med litt mindre, og ha i mer til smidig deg)

Varm opp melk og smør til ca 40 grader, og bland alt sammen i en kjøkkenmaskin.
Kjevl ut deigen, og smør på smør, strø på sukker og kanel og ha rikelig med rosiner.
Eller rull rett og slett ut til boller.
Stekes på 200 grader i ca 25 minutter.

Makrellkaker

Nå er makrellen her..og hva smaker vel bedre enn nystekte makrellkaker? For meg er dette smaken av barndom, :))


750 gram makrellfileter
1 ts salt
1 1/2 ss potetmel
2 ss finhakka gressløk
2 ss finkhakka løk
1 1/2 dl melk



Tzatziki

Tzatziki
Ca 5 dl god tjukk yoghurt
1 agurk
3 fedd med hvitløk
Salt
Pepper

Jeg kjøper alltid tyrkisk yoghurt, fordi den er god og tjukk. Om du bruker norsk yoghurt, så må den "henges" i ett kaffefilter i minst 2 timer, for å få ut alt vannet.
Skrell agurken, og riv den grovt. Klem ut så mye vann som mulig, før du har den i yoghurten. Press i hvitløken, og smak til med salt og pepper.
Lag den gjerne litt tid i forveien, så den får stå å trekke smaker.

Tzatziki er f.eks veldig godt til foccacia, :))

Stifado


Litt smør eller olje til steking
1 kg oksebog i passe grytebiter
3 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater
2/3 ss tomatpure
2 dl vann
5 til 8 løk (kommer ann på størrelsen)
3 fedd finhakka hvitløk
1 ts malt kanel
1 ts malt nellik
Salt
Pepper

Fres opp kjøtt, hvitløk og løk. Ha i tomatpure, hermetiske tomater, vann og vin. Nå skal det kokes..LENGE!! Etterhvert som det koker, kutter du opp store biter av løk, og har i underveis. JO mer jo bedre. Jo lengre denne gryta koker, jo bedre blir det.


Server med ris og tzatziki. Smaker vidunderlig!!





Markblomster


Jeg elsker markblomser!! Må være noe av det  vakreste jeg vet..<3




Rababrakake


Likevektskake med rabarbratopping



I en likevektskake så veier man eggene man skal bruke..veier de f.eks 200 gram, så bruker man 200 gram smør, sukker og mel. Dermed kan man bruke så liten/stor oppskrift man vil, uten å måtte regne ut mengde, :)
Denne kaka kan selvfølgelig toppes med hva man vil av frukt og bær.


Min oppskrift ble:
3 egg (200g)
200 g smør
200 g sukker
200 g mel
1 ts bakepulver
1 ts vanilje
Man kan også krydre kaken om man vil, med f.eks kanel eller kardemomme.

Rør smør og sukker hvitt, og bland inn 1 og 1 egg. Rør imellom.


Bland så forsiktig det tørre inn i røra. Istedet for vaniljesukker, så bruker jeg malt vanilje. Denne fåes kjøpt på helsekostbutikk.




Smør en springform eller langpanne (ettersom hvor stor røre du lager), og ha i røra. Trykk så inn rabarbrabiter (eller annen frukt om du ønsker)


Stekes på 200 grader i ca 30 minutter..stikk en pinne i for å sjekke om den er ferdig.


Rabarbratopping
Ca 250 g rabarbra i passe biter
ca 3 ss sukker
1 ts kanel
Bland dette først, mens du lager kakerøra.


Enjoy...denne ble så saftig og god! :))

Pitabrød


Ingredienser:
1 pk gjær
5 dl lunka vann
1 ts salt
1/4 ss sukker
1 1/2 ss olje
Mel til smidig deig


Deigen skal ikke forheves, men trilles til boller med en gang. Dekk de med ett fuktig håndkle, og la de heve godt (ca 1 time). Kjevl så ut hver bolle til en ca 3 mm tykk kake..kjevl på begge sider.


Forvarm ovnen til 250/300 grader, og stek en og en kake midt i ovnen i ca 2-3 minutter. Når kaken er blåst opp, er den ferdig om få sekunder.

Gulerotsalat


På varme dager, er det ikke alltid man har lyst på så mye mat. 
Så denne salaten kan passe perfekt, :)
Rasp opp gulerøtter, finhakk spinat, og skjær opp paprika i tynne strimler. Ha over litt god olje, salt og pepper. 
Så er det bare å momse innpå, :))


Chilipaste


Chilli paste
Her har jeg blanda knust chilli, hvitløk, vann og helt over glovarm olje. Det skal frese!! bland det godt sammen, før du tar det over på glass eller en bolle med tett lokk. 
Denne kan oppbevares i kjøleskapet i flere uker.
Kjempegodt å blande i f.eks rømme for å lage en god dressing.
Ps. dette er sterkt, sså prøv deg frem med hvor mye du tåler å spise..;))


Knust tørka chilli får man kjøpt i de fleste innvandrerbutikker, :)


Petla/Llokuma






3 dl mel
1 kopp kefir/naturel yoghurt
1 egg
1 ts natron
1 ts salt

Alt blandes godt sammen (kan hende du må justere med mer mel). La deigen hvile i 30 min.
Kjevle ut deigen (litt tynnere enn 1 cm) og skjær ut ruter.
Frityrstekes i nøytral olje.

Smaker helt nydelig med tilbehør som vist på bildet..eller rett og slett med syltetøy og en kopp god te, :))

Sommer!



Jippi..det er sommer!!!!


I beddet er det nå herlige hvite jordbærblomster...
så om ikke så lenge kan vi forhåpentligvis nyte deilige jordbær!


Samosa



Deigen:
500g mel
1 ts salt
100 smør (smeltes forsiktig, så det ikke blir for varmt)
1 dl melk
1 1/2 dl vann
Bland sammen mel, salt og vannet/melken. Ha derretter i det smelta smøret, og elt godt. La deigen hvile.

Fyllet:
Ca 5 store poteter (kokes og moses grovt)
500g kjøttdeig
1 stor løk
3-4 fedd hvitløk
1 dl vann
1/2 - 1 ts chilipulver
1 ts garam masala
1 ts spisskummin
1 ts malt koriander
1 ts salt
Kok opp en hådfull grønne frosne erter.
Skjær løken opp i passe store bilder (gjerne tynne skiver, som igjen deles i 2), finhakk hvitløken. Ha alt i en kjele, og kok opp samtidig som du rører. Kjøttdeigen skal smuldres opp. Kok til alt vannet er borte, og løken har kokt bort. Ha i litt olje, og fres opp.
Bland så sammen kjøttdeigmiksen, potetene, ertene, 1 ts spisskummin, 1 ts chillipulver og 1 ts salt (smak til). La blandingen avkjøles litt, mens du starter med deigen.
Kvelv ut deigen og trykk ut rundinger på ca 12 cm. Del rundingene i 2, og lag en trakt som du har fyllet i. Pass på å ikke ta for mye fyll..da sprekker deigen. Lim kanten ved å smøre på litt vann med fingeren. Frityrstek til de har en gyllen farge.
Bon apetit, :)))

Foccaciabrød


2 pakker tørrgjær
6 dl lunkent vann
800 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
3 dl olivenolje/olje fra tomatene
1 stort glass med soltørka marinerte tomater

Bland mel (ca 600g), gjær, salt, sukker, 1/2 glass soltørka tomater og 1 dl av olivenoljen. Elt godt, og ha i litt og litt mel. Deigen skal være klissete!!
La deigen heve under et klede i en time.
Ha 1 dl olivenolje i en langpanne og ha deigen på toppen og trykk den ut som en pizzabunn. Trykk inn soltørka tomater og strø på havsalt. Etterhev i ca 30 minutter. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter.
Man kan også ha i oliven og friske urter..her er det vel bare fantasien som stopper, ;)

Enjoy! :)